Powszechnie w kuchniach na ścianach dominują płytki, tworząc przyjemne i delikatne stylizacje. Możemy jednak obrać inną drogę i wybrać cegłę, nawiązując do architektury charakterystycznej dla drugiej połowy XIX wieku. Cegła to materiał, który z pewnością doda ciepła kuchni. Wymaga ona jednak pewnego wysiłku ze względu na swoją chropowatą powierzchnię, ale na pewno przyciągnie uwagę każdej osoby.

Cegła w kuchni – plusy i minusy

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, tak samo jest w przypadku aranżacji z cegłą. Kuchnia z cegłą to oryginalny pomysł. Wymaga on jednak od właścicieli zaangażowania, które jest konieczne, aby kuchnia z cegłą pozytywnie zaskakiwała każdego gościa.

Cegła w kuchni - plusy i minusy

Wśród zalet aranżacji, gdzie głównym elementem kuchni jest cegła, entuzjaści na pewno wymienią:

  • naturalny, surowy i intrygujący charakter wnętrza – cegła w kuchni tworzy nastrój nawiązujący do stylu loftowego czy industrialnego, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i wciąż zdobywa nowych zwolenników; ta designerska prostota odpowiada na potrzeby miłośników minimalizmu i naturalnych materiałów;
  • wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne – trudno jest zniszczyć cegłę, odpowiednio zabezpieczona posłuży domownikom przez wiele lat;
  • odporność na wilgoć – jest to duża zaleta tego materiału, gdyż kuchnia to miejsce, w którym zwykle przyrządza się posiłki, gotuje; para wodna unosząca się nad garnkami mogłaby zaszkodzić innym materiałom na ścianie, ale na pewno nie cegle;
  • izolacja i dźwiękoszczelność ścian – cegła w kuchni to dobre rozwiązanie, które nie tylko tworzy przytulny nastrój, ale także tłumi dźwięki, dzięki czemu hałasy z kuchni nie będą się rozchodzić po całym mieszkaniu;
  • możliwość szybkiej modyfikacji – cegła jest materiałem, który można łatwo wpasować w niemal każdą aranżację; można ją szybko przemalować, dostosowując ją tym samym do nowego wnętrza; cegła to doskonałe rozwiązanie dla osób, które często lubią wprowadzać zmiany w swoich przestrzeniach.

Cegła w kuchni – wady tego materiału:

  • silny efekt surowości wnętrza – cegła to materiał naturalny, który dla wielu osób jest ciepły, ale nie można zaprzeczyć, że także surowy wizualnie; dla miłośników cegły jest to jedna z jej zalet, ale nie każdy preferuje styl industrialny;
  • może przytłaczać w małych pomieszczeniach – cegła sprawdza się najlepiej w dużych i przestronnych wnętrzach; może nie być odpowiednia dla małej kuchni, tworząc atmosferę zbyt surową i przytłaczającą dla mieszkańców; w przypadku małego pomieszczenia warto rozważyć pomalowanie cegły na jasny kolor lub zastosowanie innego materiału na ścianę;
  • łatwo wchłania tłuszcz – kuchnia z cegłą na ścianie jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, ogień i wilgoć, ale również łatwo wchłania tłuszcz, którego trudno uniknąć podczas przygotowywania posiłków; jeśli ktoś zdecyduje się na cegłę w kuchni, powinien zabezpieczyć ścianę ceglaną lub zamontować szklany panel, który będzie chronić materiał przed tłuszczem;
  • wymaga regularnego sprzątania – na ceglanej ścianie łatwo osiada kurz, należy ją systematycznie sprzątać; w przeciwnym razie może być trudne usunięcie zalegającego kurzu; jednak regularnie czyszczona ściana z cegły prezentuje się pięknie, co rekompensuje trud związany z jej codziennym sprzątaniem.

Cegła w kuchni – jak zaaranżować ścianę z cegły?

Cegła sprawdzi się w każdym wnętrzu, również w kuchni. Można ją zastosować na całej ścianie, a nawet na podłodze, ale najbardziej atrakcyjnie prezentuje się w przestrzeni między szafkami a blatem (mogą to być 2-3 ściany). Takie rozwiązanie jest często spotykane w różnych aranżacjach i cieszy się dużym uznaniem. Ceglana ściana w kuchni wymaga jednak odpowiedniej oprawy, aby dobrze wyglądać i tworzyć niepowtarzalną atmosferę, która zachwyci, a nie przytłacza.

Warto pamiętać o kilku kwestiach, decydując się na cegłę w kuchni:

  • istotne jest dobranie odpowiedniego koloru ścian, cegły i mebli – czerwona cegła harmonizuje z jasnymi ścianami, tworząc kontrast łączący nowoczesność z przeszłością; im ciemniejszy kolor ściany, tym jaśniejsza powinna być cegła (warto wybrać biel lub szarość); meble drewniane w kolorach białym, kremowym lub pastelowym, takie jak stół dąb sonoma pasują do aranżacji z ceglaną ścianą;
  • ceglana ściana w kuchni może być wykorzystana w różnych aranżacjach, najczęściej występuje jednak w przestrzeniach industrialnych, loftowych, rustykalnych i retro; bielona cegła to dobry element wnętrz skandynawskich;
  • kluczowe jest dobranie właściwego oświetlenia – najlepiej, gdy ceglana ściana znajduje się naprzeciwko okna, ale nie zawsze jest to możliwe; w takim przypadku warto zainstalować oświetlenie, aby światło padało bezpośrednio na cegłę, co tworzy efekt 3D i optycznie powiększa pomieszczenie.

Kolory cegły do wyboru:

  • czerwona klasyczna – przytulna i ciepła, tworzy miły klimat; idealna we wnętrzach industrialnych, kuchniach rustykalnych, retro i skandynawskich;
  • piaskowa – przypadnie do gustu miłośnikom jasnych i przytulnych wnętrz, doskonale wkomponuje się np. w aranżację skandynawską;
  • szaro-grafitowa – podobnie jak klasyczna czerwona, pasuje do wnętrz o charakterze industrialnym czy rustykalnym;
  • biała – idealna w kuchniach utrzymanych w stylu prowansalskim lub skandynawskim, dla osób ceniących jasne i przytulne kolory;
  • cegła stylizowana na starą – ponadczasowa i uniwersalna, tworzy nastrój przeszłości.

Alternatywą dla cegły są płytki cegłopodobne, czyli imitacja cegły. Warto zabezpieczyć je impregnatem, chroniącym przed wodą i tłuszczem. Coraz bardziej popularne są ręcznie formowane płytki, które swą chropowatością i nieregularnością koloru imitują prawdziwą cegłę. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju materiał nie jest odpowiedni w miejscach narażonych na kontakt z wodą (np. w pobliżu zlewu).